QASW-Summit 2014

You are here

Takana menestyksellinen QASW-Summit 2014 -seminaari
Ketterä vai laadukas ohjelmistokehitys
 

 

Keskiviikkona 5.11.2014 kokoonnuttiin yhteen noin 120 seminaarivieraan voimin Kulttuuritehdas Korjaamolle selvittämään laadukkaan ohjelmistokehityksen saloja. Tuottaako ketterä ohjelmistokehitys myös laadukkaan lopputuloksen? Vai onko turvallisempaa pysyä perinteisimmissä ohjelmistokehitysmalleissa? Siinä oli kysymykset, jotka heitettiin ilmoille ja joihin lähdettiin hakemaan vastauksia. Seminaarissa oli tarjolla kaksi esityslinjaa, joista toinen keskittyi teknisiin ja toinen liiketoimintalähtöisiin aiheisiin. Molemmissa esityslinjoissa oli päälinjana laadukkaan ohjelmistokehityksen mahdollistaminen. Runsaan aamupalan jälkeen jakauduttiin linjojen esitystiloihin ja päästiin asiaan.

Teknisen puolen avausesitys

Teknisellä puolella avausesityksestä vastasi Gatosolin Jussi Oilinki. Jussi kävi läpi ketterän ohjelmistokehityksen haasteita kehitysympäristön pystyttämisen sekä ylläpidon osalta. Nämä haasteet koskettavat niin asiakasta kuin kehitystiimiäkin. Esityksessä tarjottiin vastaus, kuinka saadaan tehostusta projektin käynnistämiseen, läpiviemiseen sekä ylläpitoon siirtymiseen. Seuraavana esityksenä oli Codemenin Petri Rautakosken jatkuvan integraation hyödyntäminen laadukkaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Esityksessä käytiin läpi, kuinka ohjelmistokehityksen eri vaiheita automatisoimalla tehostetaan ohjelmistokehitystä sekä laadunvarmistusta ja samaan aikaan myös saadaan laadukkaampi lopputulos systemaattisella testauksella kuitenkaan unohtamatta testauksen tärkeintä osaa eli manuaalitestausta. Kolmannessa esityksessä ennen kahvitaukoa Geniemin Marko Lenkkeri esitteli kuinka automaatiota voidaan käyttää myös itse ohjelmoinnin tehostamiseen. Esityksessä annettiin ideoita uusista teknologioista kuten Gradle sekä Grails eli kuinka saadaan käytännön hyötyä valitsemalla tehokkaampi teknologia helpottamaan ylläpitoa sekä kehitystä.

Onko tietokannat pakollinen paha?

Kahvitunnilta palattiin kuuntelemaan Advance IT Solutionin Pasi Parkkosen esitys, jonka jälkeen "tietokantamöröt" eivät ole enää mörköjä. Esityksessä käytiin läpi paljon tietokantojen eri osa-alueita. Tietokannat eivät ole pelkästään pakollinen paha, mutta valitsemalla vääränlainen tietokantateknologia väärään tarpeeseen tietokannoista saadaan kyllä pakollinen paha. Tietokannoilla mahdollistetaan paljon ja vielä enemmän, kun teknologiasta otetaan irti kaikki sen tarjoamat hyödyt. Viimeisenä esityksenä kuultiin TestCloudin Jonas Hinkkasen tarina siitä, kuinka tehdyn testauksen analysoiminen toteutettujen tapojen mukaan ei antanut asiakkaalle sitä tietoa mitä asiakas tarvitsi. Kovalla työlläkään ei saavutettu haluttua lopputulosta ja ainoa tapa saada asiakas vakuuttuneeksi, että tuote on riittävän hyvä käyttöönottoa varten, oli muuttaa koko testausprosessia.

Business puolen linja

Myös Business-linjan esitykset menivät hienosti ja saivat aikaiseksi loistavaa keskustelua esiintyjien ja yleisön välillä. Business-linjan avasi Sami Söderblom (Happy Monkey Oy). Adussoa edustanut Sami puhui työkalujen ja -välineiden hyödyntämisestä laadunvarmistuksessa siten, että testaajina toimivat itse käyttäjät. Seuraavaksi oli vuorossa R&D Waren Jyrki Kontion esitys. Jyrki puhui tehokkaasta laadunhallinnasta ketterässä ohjelmistokehityksessä. Ennen kahvitaukoa esitysvuoroon astui Alhon Kari (ImproveIt). Karin esitysaihe liittyi myöskin ketteryyteen, mutta tällä kertaa näkökulmana oli vaatimustenhallinta.

Kahvitauon jälkeen Business-linjalla esitysvuoroon astui Jorma Turunen. Jorma esitteli Case MML:n, jossa hän pohti siirtymistä perinteisestä kehityksestä ketterään maailmaan sekä kertomalla case -projektin kokemuksista. Business-linjan esitykset päätti Jyrki Autio (Project-TOP Solutions) omalla esityksellään testauksen arvon realisoitumisesta käyttöönotossa. Näin yhteenvetona Business-linjan esitysten anti oli tosi monipuolinen ja kaikille kuulijoille epäilemättä varsin hyödyllinen!

Iltapäivän loppupaneeli

Päivä pysyi erittäin hyvin aikataulussa ja esitysten jälkeen tehtiin päivän yhteenveto loppupaneelissa, jossa Jyrki Kontio esitti hyviä haasteita panelisteille. Panelisteina olivat Ismo Harjunmaa, Toni Saarikko, Marko Korkiakoski ja Kari Alho. Paneelissa keskusteltiin ohjelmistokehityksen vahvuuksista ja heikkouksista ketterän, perinteisen sekä näiden yhdistelmän näkökulmista. Jokainen panelisti sai vuorollaan esittää näkökulmansa ja vakaumuksensa saippualaatikolla, jota seurasi paneelikeskusteluhetki. Paneelikeskustelun yhteenvetona panelistien tuli todeta loppuun, mitä oppivat paneelikeskustelun myötä toisilta panelisteilta.

Paneelikeskustelua seurasi maittava ruokailu- ja keskusteluhetki. Ruokailun jälkeen saimme yhdessä todistaa vääräksi väitteen, että IT-nörtit ovat tylsiä ihmisiä. Antti Syrjä esitti stand-up vedon, jonka aikana moni tunnusti itsekin olevansa koodari.

 

Kiitämme sekä osallistujia että erityisesti esityksien pitäjiä, panelisteja ja yhteistyökumppaneita hyvästä ja antoisasta seminaarista.

Palautekyselyn arvonta on  suoritettu 15.12.2014.

Onnetar suosi tällä kertaa Raha-automaattiyhdistykseltä Anu Mäkistä.

Olemme henkilökohtaisesti yhteydessä voittajaan.